31 Ocak 2010 Pazar

Mütevazı Bir Narsistim Ben!

Herhangi bir konuda yanlış bilgilere sahip olmakla kalmayıp bu bilgilere dayanarak karşısındakileri eleştiren insanlara kesinlikle tahammülüm yoktur. Mesela, kendini sevmekle kendini beğenmiş biri olmak aynı şeyler değildir. İnsanın kendini sevmesi gerekli bir şeydir, çünkü kendini sevemeyen biri başkalarını da sevemez. Ben kendini beğenmiş biri değilim. Sadece artılarımın ve eksilerimin farkındayım, elimden geldiği kadar yanlışlarımı düzeltmeye çalışıyorum ve kendimi böyle kabul ediyorum. Bu farkındalığa dayanarak kimse bana kendini beğenmiş etiketi yapıştıramaz. Karşınızdaki biri size "Bugün harika görünüyorsun." dediğinde verebileceğiniz üç temel cevap vardır, bu cevaplar da sizin kişiliğinizi yansıtır. İlk olarak, "Evet, biliyorum. Ben her zaman harikayımdır zaten." gibi bir cevap verebilirsiniz ki işte bu sizin narsistlik hanenizde artı bir puan demektir. Ya da, "Teşekkür ederim." gibi gayet kısa, öz ve kibar bir cevabı seçebilirsiniz ki bu olması gerekendir. Mütevazılık hanenize artı bir puan eklenmiştir. Son olarak, "Yok canım, berbat görünüyorum. Gözlerimin altına bir baksana. Saçlarım da yağlı biraz. Bu etek bacaklarımı da çarpık göstermiş. Sanki biraz da ruhsuz bakıyorum. Resmen zombiye benziyorum ya." şeklinde bir cevap seçebilirsiniz ki işte şimdi durum biraz vahimdir. Böyle bir cevabın iki sebebi olabilir. Ya kişi gerçekten kendini sevemiyordur, ne kadar kötü yanı varsa hep onları görüyordur; ya da kendi çapında mütevazı görünmeye çalışıyordur. Ama mütevazılık kesinlikle bu değildir. İnsanın kendini olduğundan daha küçük görmesi ya da göstermesi, başarabileceği şeyleri başaramayacağını söylemesi tamamen zavallıca ve ödlekçe bir davranıştır. Genellikle böyle bir davranışla içten içe insanların beklentilerini azaltmak amaçlanır. Oysaki mütevazı olarak tanımlanan insan yeteneklerinin farkındadır, sadece bunları reklam malzemesi olarak kullanmaz. Mütevazı bir insan kalitelidir. Kendisine söylenen şeylere alçakgönüllülükle cevap veriyorsa ya da küçük bir gülümsemeyle teşekkür ediyor sesini çıkarmıyorsa kalitesindendir. (Bir de mütevazi ile mütevazı kelimelerini karıştıranlar vardır ki bu konuya hiç uzun uzadıya girmek istemiyorum. Mütevazı demek alçakgönüllü demektir, mütevazi ise birbirine paralel olan şeyler için kullanılır efendim. Küçük çapta bir cinnete sebep olmayalım, lütfen dikkat edelim.) Sonuç olarak, umarım bir daha birileri bir iltifat karşısında sadece kibarca teşekkür ettiğim için, karşılığında kendimi yerden yere vuracak cümleler kurmadığım için ve kendimi bu halimle kabul ettiğim için hakkımda narsistin teki diye düşünmez. Çünkü diğer sefere tekrar bir uyarı yapacak kadar insaflı olmayabilirim. Ve evet, bu bir tehdittir. Yerseniz!

9 yorum:

  1. Narsisizmi Vikipedia'ya açıklama olacak kadar güzel bir şekilde örnekleri ile açıklamışsın.

    Ben bir tek "Bugün harika görünüyorsun" sorusuna verilecek muhtemel üç cevaptan üçüncüsüne takıldım. Bana sanki kendini kötüleyerek cevap veren bir kişi, kendini sevmemesinden yada mütevazı görünmeye çalışmasından ziyade, kendisi ile ilgili korkularının aslında yersiz olduğunu başkalarının ağzından duymak içinmiş gibi geldi. Hani karşılığında "yok canıııım, süpersin" şeklinde övgü dolu cümleler beklercesine.

    Neyse işte. Ben takılırım öyle :) Blogunu yeni izlemeye başladım, ve yazıların çok güzel. Umarım böyle devam eder.

    YanıtlaSil
  2. Wow, çok çok teşekkür ederim. :)
    Verilebilecek üçüncü cevaba, üçüncü bir sebep geldi desene. Aslında haklısın, bazıları da sırf egolarını tatmin edebilmek, hazır karşıdaki iltifat etmişken daha fazlasını duyabilmek için böyle sinsice bir şeye başvurmuş olabilir tabi.

    YanıtlaSil
  3. insan olunca tabi üzerine düşünülen, farkında olmadığımız bi ton seçenek daha çıkabiliyo daha sonradan. kendimizde insanız ya objektiflik bi yere kadar tabi :) mesela bende okuduktan sonra yazıyı birde yorumlara baktım ve "aaa harbiden haa, egoistte olabilir" şeklinde bir yorum yaptım. ah insan, sen ne karmaşıksın...

    YanıtlaSil
  4. İnsanların böylesine karmaşık olmasıdır belki de hayatı ilginç kılan. Hakkında kesin bir yorum yapamayacağımız nadir konulardan biridir bence insan davranışları. Çünkü kendi yarıçapımızda ürettiğimiz bir teoriyi çürütecek davranışlarda bulunan birileri mutlaka çıkar karşımıza :)

    YanıtlaSil
  5. insanı delirtir ama bi yandan ot gibi yaşamaktan farklı oluyo işte hayat bu sayede haklısın. hayat işte ya boş değil fazla dolu. dedim ya. hepsini düşünen idmansız bi beyin kaldıramaz bunu. demek napıoruz hababam kendimizi geliştiriyoruz:D

    YanıtlaSil
  6. ya seni beni twitterda takip eden bir arkadaşın listesinde gördüm öle bi tıkladım ve blokunu görd
    m yazıların çok güzel ama koyu renk sayfaya beyaz yazıyı zorlandım okurken ne kadar önemlidir bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Yazılarım adına çok çok teşekkür ederim =))
    Sayfa rengine gelince, açık renk üstüne koyu harfler klasik, word havasında gelmiştir bana hep. O yüzden böyle yapmıştım, ama gözleri yoracağını düşünmemiştim tabi :)

    YanıtlaSil
  8. Çok çok teşekkür ederim ki o zaman :)

    YanıtlaSil